Cudzoložstvo alebo smilstvo. Masturbácia – nevinná zábavka.

 Niektorí mladí ľudia (stredoškoláci)  mali na mňa občas až príliš odvážne otázky.  Niekedy to však nebolo na škodu, lebo som im mohol napríklad vysvetliť rozdiel medzi cudzoložstvom a smilstvom.

Cudzoložstvo – z názvu vyplýva, že ide o nejaké cudzie lôžko (cudziu posteľ). Dve osoby, muž a žena nadviažu medzi sebou možno najprv očný kontakt, potom priateľstvo a napokon pohlavný styk, hoci aj chvíľkový, pričom aspoň jeden z nich je zosobášený, obidvaja sa dopúšťajú hriechu cudzoložstva. Inak povedané, žena má svojho manžela, je vydatá, ale vyspí sa s iným mužom, ktorý jej nepatrí. Ten muž je na cudzom lôžku, ktoré patrí jej manželovi a ona s ním pácha hriech. Teda toto slovo cudzoložstvo označuje manželskú neveru. Aj neveriaci ľudia podľa prirodzeného zákona vedia, že keď  žena alebo  muž už niekomu patria, teda žijú v manželstve a majú svoju rodinu, tak ich predsa nebudem otravovať v oblasti čistoty a pokúšať ich na hriech. Hriech síce číha pri dverách každého človeka a sleduje ho jeho žiadostivosť – no predsa ju má človek ovládať?Pre zdravého muža a zdravú ženu však nie je jednoduché ovládať žiadostivosť očí a žiadostivosť tela, ale Boh nám ponúka svoju pomoc. Jeho milosť nás uchráni, ak jej my vedome nestaviame nejaké prekážky. Lenže, keď sa o týchto veciach v rodinách nerozpráva, rodičia mlčia a viazne aj výchova, tak dospievajúci človek ani nevie, že čo všetko mu môže v sexuálnej oblasti uškodiť a zničiť jeho šťastie a aj jeho budúci vzťah.  Napr. taká

masturbácia, keď s ňou človek začína a nič o jej zlých účinkoch, dôsledkoch  nevie, berie ju ako nevinnú, príjemnú zábavku. A takéto sebecké správanie voči svojej sexualite potom môže prerásť do takej osobnej neovládateľnosti, a človek sa stáva otrokom masturbácie a k tomu sa môžu pridružiť psychické problémy, depresie, strach z pohlavného spojenia a pod. Masturbácia (úmyselné dráždenie pohlavných orgánov s cieľom vyvolať pohlavnú rozkoš) je hriechom. Mladý človek však často o tom nič nevie a môže sa stať, že o tom začnú rozprávať nejakí starší kamaráti alebo sa smejú na tom ako niekoho prichytili, keď to robil. Človeka v tejto veci môže hocičo naštartovať. A keď človek chce s týmto konaním neskôr prestať, tak je to veľmi ťažké. Diabol môže človeka v takýchto hriechoch (masturbácia, alkohol) úplne spútať. Píše sa o tom už pomerne dosť, ale menej sa o tom hovorí. A keď sa hovorí tak už skôr ako, že je to normálne, bežné, nič si z toho netreba robiť a dokonca to niektorí sexuológovia aj odporúčajú.  No, keď človek kvôli tomu trpí, tak mu nevedia pomôcť. Dobrý pastier však hľadá stratené ovečky a chce im pomôcť,  uzdraviť ich srdcia. Lebo znútra, z ľudského srdca, vychádzajú zlé myšlienky, smilstva, krádeže, vraždy, cudzoložstvá chamtivosť, zlomyseľnosť, klamstvo, necudnosť, závisť rúhanie, pýcha, hlúposť. Všetky tieto zlá vychádzajú znútra a poškvrňujú človeka.“ Modlitba spravodlivého veľa zmôže. Kňazi sa modlia za ľudí a oni sa uzdravujú.

A aby som nezabudol smilstvo je telesné spojenie slobodného muža so slobodnou ženou mimo manželstva. Je v závažnom rozpore s dôstojnosťou osôb a s ľudskou sexualitou, ktorá je prirodzene zameraná na dobro manželov, ako aj na plodenie a výchovu detí. Okrem toho je aj veľkým pohoršením, keď sa tým kazí mládež.

Zaujímavosťou bolo aj to, že keď sme v škole o týchto veciach rozprávali, tak mladí ľudia v triede (16, 17 roční) počítali mesiace, že či sa nepočali v lone matky ešte predtým, ako rodičia prijali sviatosť manželstva.

Srdečná vďaka patrí všetkým manželom, rodičom, ktorí zachovávajú Božie prikázania a snažia sa byť dobrým príkladom pre svoje deti aj v morálnej oblasti života. Je však veľmi ťažké uchrániť svoje deti, pred škodlivými vplyvmi tohto sveta. Kto však počíta s Božou pomocou a každý deň sa s ním v modlitbách rozpráva  vie, že Boh má moc uchrániť nás od hriechu a nepoškvrnených postaviť v plesaní pred svoju slávu.

Mladí ľudia však majú pred sebou životy mnohých  známych osôb z televíznej obrazovky, zo showbiznisu, predtým sa jednoducho ukryť nedá. Moderátorky, speváčky, herečky čakajú dieťatko, veľa sa o tom píše v novinách, na internete, dokonca sa s nimi odvysielajú rozhovory v televízii, ale ich život je bez manželstva. A tieto osoby často nič nehovoria o manželstve, len o svojich pocitoch a plánoch.  Stále viac detí sa rodí v nemanželskom zväzku.   A na otázku: Prečo sa nezosobášia? odpovedajú možno v budúcnosti alebo papier k našej láske nepotrebujeme? Stratili sa vo svojich myšlienkach, slovách a skutkoch. Mnohí aj Boha poznajú a sú pokstení, boli aj na prvom svätom prijímaní, no nateraz žijú podľa tohto sveta a tak sa im to lepšie pozdáva.

Ale vy, milovaní, pamätajte na slová, ktoré vám vopred povedali apoštoli nášho Pána Ježiša Krista. Lebo vám hovorili: „V poslednom čase prídu posmievači, čo žijú podľa svojich bezbožných žiadostí.“  To sú tí, čo vyvolávajú roztržky, ľudia telesní, čo nemajú Ducha.
Ale vy, milovaní, budujte sami seba na svojej presvätej viere a modlite sa v Duchu Svätom.  Zachovajte sa v Božej láske a očakávajte milosrdenstvo nášho Pána Ježiša Krista pre večný život.  A s tými, čo pochybujú, majte zľutovanie;  zachráňte ich, vyrvite ich z ohňa. Nad inými sa zľutúvajte s bázňou; nenáviďte aj ten odev poškvrnený telom.  (Júd 1, 17 – 23)

Aj ten odev poškvrnený telom máme nenávidieť? Zľutúvať sa však neznamená o týchto veciach nehovoriť alebo hovoriť tak, aby sme sa ľuďom páčili, trebárs aj na rôznych hudobných festivaloch. Duchovenstvo si Pán povoláva, aby ľuďom hovorili pravdu a celú pravdu. Keby som sa chcel páčiť ľuďom, nebol by som Kristovým služobníkom, hovorí apoštol Pavol. Pamätajme, že najväčším našim nepriateľom je priateľ, ktorí nám nepovie pravdu, keď hrešíme.

Veriaci človek sa hanbí za hriechy voči čistote tela a zvlášť v spovednici je mu nepríjemné o tom hovoriť. Ale treba si to však priznať a úprimne sa z nich vyznať. A ak sa opakovali, treba povedať aj to. Ovocím odpustenia hriechov je väčšia láska k Bohu, ochotnejšie plnenie Božích príkazov. Pán odpúšťa naše hriechy, aby sme ho viac milovali a vernejšie mu slúžili.

Popremýšľajte, aké môžete prijať opatrenia, keď ste v pokušení v sexuálnej oblasti. Sv. František viedol svätý život, ale ani on nebol bez sexuálneho napätia. Vždy, keď v ňom povstali sexuálne pocity, vyváľal sa v šípových kríkoch. Keď ho popichali tŕne, tiekla mu krv a bolelo ho telo, sexuálna žiadostivosť zmizla. Bola to jeho liečebná terapia. Sú rozličné prostriedky a spôsoby, ako premôcť hriešne myšlienky. Treba však nad tým dobre  porozmýšlať a samozrejme potom aj konať. Neostať len pri slovách a sľuboch.

Izraeliti počúvali Mojžiša. A Pán povedal Mojžišovi: „Choď k ľudu a postaraj sa o ich posvätenie dnes a zajtra! Aj šaty nech si vyperú. Nech sa pripravia na tretí deň, lebo na tretí deň zostúpi Pán pred očami všetkého ľudu na vrch Sinaj. Nato Mojžiš zostúpil z vrchu k ľudu a posvätil ho a oni si oprali odev. A ľudu prikázal: „Buďte pripravení na tretí deň! Nedotýkajte sa nijakej ženy!“

Ja som šťastný, že som kňaz, ale som šťastný, že sú tu aj ďalší kňazi, ktorí sa môžu postarať o moje posvätenie. Ja tiež potrebujem kňaza k sviatosti zmierenia. Pán Ježiš zostupuje priamo pred mojimi očami na oltár a ja sa potrebujem každý deň posväcovať Božím slovom a prosiť o odpustenie. Balzamom pre moju dušu sú aj slová kňaza na konci spovede: Choď v pokoji. Pán Ježiš Ti odpustil hriechy. A uveril som, že nie sú to prázdne slová a Pán mi skutočne odpustil. Nepovedal mi ich nejaký mládenec, či otec rodiny, ale Pánov pomazaný, vybraný s pomedzi ľudu na túto službu. Dôverujme Pánovým kňazom a modlime sa za ich službu, aby v nich nevychladlo nadšenie pre Božie veci a neprepadli márnej pohodlnosti a telesnej žiadostivosti. Amen.

4.92 avg. rating (98% score) - 13 votes
Uverejnené v Články
42 komentárov pre “Cudzoložstvo alebo smilstvo. Masturbácia – nevinná zábavka.
  1. VALERIAN píše:

    UZDRAVENIE OD ZAVIDLOSTI OD MASTURBACIE JE VELKY BOJ ZLYM DUCHOM POK
    USENIA,NEDOPORUCUJEM TO NIKOMU VYSKUSAT JA MAM 46 ROKOV A SOM MUSEL
    VELMI TAZKY BOJ ZVLADNUT V DAKA BOZIEMU MILOSRDENSTVU A JEZISOVY UZD
    RAVOVATELOVI SA MI PODARILO ZVITAZIT NAD FALOSNYM POZITKOM A LUDSKE
    TELO MUZA A ZENY JE STVORENE PRE LASKU.

    • Jozef píše:

      Veľmi s týmto bojujem, ak by bolo možne tak by som ta chcel poprosiť o radu v tomto.

      • Ján píše:

        Pre Jozefa:
        Mám vyše 50 r., som šťastne ženatý, máme tri krásne už dospelé deti. V mladosti asi 15 ročný som od spolužiakov počul, ako si robia rozkoš. Vyskúšal som to aj ja. Bolo to príjemné, ale svedomie mi hovorilo, že to nie je správne. Keď som čítal v Biblii, že Onan, ktorý si podľa vtedajšieho zákona musel vziať manželku svojho zomrelého brata, aby splodil bratovi potomstvo, pred pohlavným stykom vypúšťal svoje semeno mimo manželky, aby nesplodil potomstvo, Pán Boh ho nechal preto zomrieť! Nezachoval zákon a bol potrestaný! Aj preto sa masturbácia volá ináč “onanovanie”. To ma vystrašilo. Vyspovedal som sa a kňaz mi poradil byť aktívny, pomáhať blížnym, nebyť osamote, bojovať s pokušením a myslieť a modliť sa za moju budúcu manželku a naše deti. V skutočnosti to prestalo, keď som sa zaľúbil a začal chodiť s milou. Je pravda, že ešte som sem tam upadol do zlozvyku, ale po uzavretí manželstva to zmizlo.
        A ohlasujem a svedčím celému svetu, že Boh to stvoril pre manželstvo a je to v ňom požehnané, sväté, veľkolepé, nádherné a žiadne masturbovanie sa tomu nevyrovná. Najmä preto, že je to v súlade s Božím plánom pre nás a len do manželstva to patrí. Samozrejme aj so sebaovládaním, aj so vzájomným súhlasom oboch a najmä s dialógom, komunikáciou medzi manželmi. Muži sú stvorení ináč ako ženy a obaja sa to musia chcieť naučiť, prijať a realizovať. Modli sa, študuj, pripravuj sa na svoje životné povolanie, ktoré je v každom stave sväté a Pán ti pomôže aj toto zvládnuť. S Jeho pomocou je všetko možné!

        • Andreas píše:

          Sorry, no onanovanie (masturbácia) nemá okrem zhodného slovného základu s Onanovým skutkom absolútne nič spoločného. Onanom použitej sexuálnej technike ukončenia párového sexuálneho aktu sa totiž odborne hovorí metóda prerušovaného sexuálneho styku alebo coitus interruptus, kým onanovanie je technika vyslovene individuálneho sebaukájania alebo uvoľňovania vlastného sexuálneho napätia. Nemožno ich zamieňať, nakoľko každá z nich predstavuje niečo úplne iné a diametrálne odlišné…

          Čo sa týka samotného Onanovho trestu, resp. skutku, za ktorý bol nakoniec potrestaný smrťou, tak tým nebol samotný sexuálny akt, ani jeho ukončenie coitom interruptus, ale niečo úplne iné.
          Starí Židia totiž mali o. i. uzákonené tzv. levitárne manželstvo, čo znamenalo, že v prípade úmrtia muža mal jeho brat za povinnosť oženiť sa s jeho ženou a riadne sa postarať o jeho rodinu. Týmto sa malo zaistiť nielen to, aby jeho žena (vdova) a rodina nezostali bez pomoci, ale tiež i to, aby ani zomrelý muž nezostal bez potomkov (dedičov). Brat v rámci toho teda musel o. i. zaistiť i pokračovanie rodu.
          I Onan bol povinný podrobiť sa tomuto príkazu, avšak odmietal ho riadne a do dôsledkov naplniť. S manželkou svojho zomrelého brata sa síce pohlavne stýkal, ale iba prerušovanou súložou.
          Avšak jeho hriech nespočíval ani tak v samotnom zabránení počatia, ale predovšetkým v zatvrdilom nerešpektovaní a odmietaní Mojžišovým zákonom nariadenej povinnej starostlivosti voči bratovi a jeho pozostalej rodine, odobrenej i samotným Bohom.
          Dávam do pozornosti, že obdobný výklad je i v oficiálnych vysvetlivkách k danému textu v Biblii…

        • laska111111 píše:

          Ja už nevládzem a nevydržím viac čakať na môjho manžela, už mám 33 rokov a niet nikoho kto by zo mna urobil zenu, bolí ma to, necítim sa milovaná, pekná, cenná a hodnotná………..čo som komu urobila?

          • Iveta píše:

            Taky jsem poctiva panna a to us je mi 47 let. A muzu se bojim, to neni jako kdysi pred story lety, stara panna.

      • Anonym píše:

        Ahoj tiež s tým bojujem ale vďaka bohu darí sa mi nad tým vyhrávať.N a začiatku som aj celý deň trávil hraním pozeraním škodlivého obsahu málo spal , erotické zoznamky správy fotky aj keď vždy keď malo prísť na stretnutie vycúval som vďaka bohu k ničomu osobnému neprišlo bez lásky sa u mňa nedá. sám sa hanbím za seba ako zviera len na sex myslieť. Hneď po masturbácii som mal pocit viny že niečo robim zlé v hlave sexuálne myšlienky, k rodine nervózny zlý,lenivy nič sa mi nechcelo ťažko sa sústredilo na vzdelanie, na ženy som pozeral ako kus mäsa a predstavoval same nechutnosti celé zle. Potom depresie prečo tiež nemôžem nájsť dievča a byť spojený v láske, nechcelo sa mi cvičiť myslel som život nemá zmysel a všetko zlé povedal som dosť musím to zmeniť chcem žiť zase. Povedal som dosť. Prečítal som si na internete ako škodí ako sa jej zbaviť tej chuti. Pomodlil som sa korunku božieho milosrdenstva aj keď diabol prehováral po pár minútach už to ukonči nechcelo sami ale zrazu keď som sa dlhšie modlil sexualne obrazy myšlienky zmizli za záclonu pri modlitbe som bol chránený od nich a po modlitbe nič žiadne erotické sny a podobne vďaka bohu a modlil uprimne srdcom ľutoval Neskôr som sa modlil ruženec až nakonci samé slzy mi išli keď som kľačal a modlil sa aby mi pomohla vyhrať nad tou závislosťou . Pomohlo mi veľmi keď som išiel za kňazom a aj keď to bolo ťažké priznať sa pán farár zahanbujúco priznávam masturboval som pozeral som sexuálne videá obrázky mal hriešne myšlienky zo ženami .Už som to zablokoval veľmi to ľutujem to ma veľmi trápi.N akonci samé prišli slzy a zrazu som sa cítil štastnejši takto som tri krát bol po mesiaci asi vždy.Teraz ked som aj skúšal najbližšie pozerať sám v noci erotické videá rôzne ženy predtým som bol vzrušený teraz sa mi to zdalo nudné umelé bez lásky ani vzdychanie ma nevzrušovalo z videi vôbec nič som si hovoril ze radšej by som držal ženu v náruči a objimal ju nič viac ako tieto nechutnosti umelé bez lásky. .jedno video ma možno zlákalo skoro ale už nebolo počuť ako nazačiatku diabol mysli že si to ty uživaj si to pripadalo mi to nudné už tam nebola ta chuť žiadosť ako na začiatku ked som sa nesnažil stym bojovať. Ale vdaka bohu ako prišla rýchlo chuť tak som v strede skončil nejako odišla.Hovoríl som si strata času načo zase budem smutný to nechcem ublížiť bohu.Teraz som si zablokoval na mobile aj na notebooku sexuálne videá takže aj ked napíšem stránku zablokuje to vďaka bohu. Keď príde chuť vďaka bohu skúsim dať stránku občas nejú eroticku ale zablokuje ju a potom hľadať sa mi nechce ako odblokovať ani sám postup si ani nepamatam čo som rád ako odblokovať tam ma chuť prejde.Tak idem si zacvičiť vonku podakujem bohu že mi pomáha pri boji a je to oka.Boh ty pomôže viac čítaj bibliu modli sa návšteva kostola a modlenie sa za vyliečenie moc pomáha. Uvidíš zvládneš to . Držím palce a veľmi mi pomohlo keď som si uvedomil aké to je zlé napísal na fórum verejné ked mali otázku či je zly alebo nie tak som napísal ako mi to ničilo život aby aj ďalší ľudia si mohli anonymne prečítať a tí čo pisali aké je to zdravé ozvalo sa ich svedomie a dal stránku kde veľa mladých ľudí píše podobne ako ich to ničilo čo zlé im spôsobovalo. Pomôžeš tak aj druhým .Je to silná závislosť ale s božou pomocou uvedomením aké je to zlé ako ty to škodí a pomáhaním druhým či už dobrým skutkom babke pri nákupoch alebo pomocou toho fóra alebo nejakú nadáciu podporovať či sa modliť za druhých čo stým tiež bojujú ty tiež pomôže veľmi.Držím palce teš sa na štastný život ktroý po zbavení tejto závistlosti ked sa zbaviš budeš mocť mať cítiť sa štastný zase skutočne žiť a pozerať na ženu z lásky nie ako kus mäsa.Nech sa darí v živote hádam ty to pomôže.

    • Andrej píše:

      Tiez mam 46. Som slobodny. A zavistly na porne. Je to hnus. Kym som bol mladsi, neriesil dom to. Mal som mozno aj 100 zien. Naozaj. Na zapade som zil. Pred 5 rokmi som sa dal na cestu obnovy. Prestal som riesit sexualne styky. Zial po 20 rokoch plneho erotiky, masturbacie a vsemoznych praktyk, sa tym neda tresnut len tak. Da da povedat ze obcas sa stretnem s jedou kamaratkou a mame sex, ale ukajanie…bez toho to nejde. Hlavne po spovedi 2-3 dni a vybuch. Modlim sa pravidelne a vela. Ruzenec k BM. 5 a viac denne. Uprimne v tichu. Ale nepomaha to. Musis mat pevnu volu aby si to dal.

  2. JA píše:

    Nemasturbujem ani nemam sex. Casto sa mi, ale stava, ze mavam mokre sny, v ktorych sa mi sniva o sexe so zenami. Podlieham v spanku diablovi? Zijem v hriechu, ked sa mi toto deje? Alebo je to Bozie vnuknutie, aby som sa s udelom lahsie opasoval?

  3. Andreas píše:

    Podľahnúť diablovi (t.j. zhrešiť) znamená urobiť isté rozhodnutie vo veci odmietnutia a porušenia božích príkazov s plným vedomím a dobrovoľne. V spánku túto zodpovednosť na vedomej a dobrovoľnej úrovni nielenže nemožno očakávať, ale ani reálne dodržať, a preto o žiadny hriech rozhodne nejde. Naopak, tzv. mokré sny sú istou formou prirodzeného uvoľnenia vnútorného napätia a vybitia sexuálnych potrieb organizmu cestou zapojenia spánkových mechanizmov a podvedomia…

  4. zuzana píše:

    dobry den,
    ja mam bohuzial skusenost a masturbaciou – tento hriech mi vymodlili a zavinili rodicia moje dve sestry moj ujo lebo ma ako maloletu sexualne zneuzivali nevedela som sa branit bala som sa ich aj sa ich bojim lebo mi robia zle, dalej mi masturbaciu zavinili dve zeny z katolickeho kostola jedne z nich je teraz reholna sestra a ta druha jej sestra daniela vedie zbor v kostole obe sa na svojom hriechu dobre bavili ja som bola potom nasledkom tychto zloduchov zvedena diablom na masturbaciu vobedz sa mi to nepacilo ale brala som to ako trest lebo som sa chcela vytrestat za svoj 1 tazsky hriech z detstva Pan ma odhovaral ale ja som bola v tazskej zivotnej situacii a vela som trpela a jednoducho diabol to vyuzil a ma zviedol neslo mi o ziadnu rozkos ale chcela som sa len vytrestat za svoj jediny hriech a vobedz som si neuvedomila ze pacham dalsi teraz sa za trest citim velmi zle ako necista zena a nemam nikoho kto by mi pomohol lebo co som urobila to sa neda odcinit ani vratit spat preto prosim vsetkych nemasturbujte nikdy a neskusajte to je to len zlo je to hriech s pozdravom

    • David píše:

      Zuzana, čo si urobila nemusíš nijak odčiňovať. Pán Ježiš Kristus zomrel na kríži za všetky hriechy, a Jeho vzácna krv bola dostatočná na to, aby odčinila hriechy celého ľudstva. Je to nami nezaslúžená obeť, ktorú sa rozhodol Boh Otec dať svetu, aby sme mohli byť s Ním. Jediné čo každý jeden z nás potrebujeme, je prijať vo viere Pána Ježiša. On svojím Duchom Svätým už bude formovať náš charakter na to, aby sme oslávili meno Ježiš našim životom, tak ako Ho oslávil aj Jeho a náš Otec nebeský, dajúc Mu Meno nad každé meno.

      Ale ak vyznávame svoje hriechy, on je verný a spravodlivý: Odpustí nám hriechy a očistí nás od všetkej neprávosti. 1Jn 1:9

      Veď ste spasení milosťou skrze vieru. A to nie je z vás, je to Boží dar. Ef 2:8

  5. Culak Valerian píše:

    Svedectvo oslobodenia a uzdravenia masturbacie duchovnu pomoc poskytla
    Linka Valentin,OZ Rieky,modlidby Svateho Ruzenca.

  6. matka píše:

    V tomto trapeni prosim o modlitby za oslobodenie uzdravenie od masturbacie Petra D.nech Pan Jezis Kristus vyslysi moju prosbu.Amen

  7. Lenka píše:

    Drahy BOZE prosim TA za oslobodenie uzdravenia od masturbacie MARTINA S.nech Pan Jezis Kristus,MATKA Maria a vsetci sväty vyslysia k tejto prosbe.Amen

  8. Peter píše:

    Masturbácia nie je hriech. Prečo?
    Pretože smilstvo je pohlavný styk mimo manželstva. Toto pohlavný styk nie je. Ostatné je omáčka.

    Sex je, alebo by mal byť predovšetkým radosť. Nevidím, že by sa o tom písalo.
    Vie niekto povedať, ako vzniklo toto?
    Pohlavnosť má v živote človeka spĺňať dve úlohy:
    1. Telesný prejav manželskej lásky.
    2. Plodenie detí.

    A kde je radosť? Je to pre niekoho ideál, keď sa to takto vymenuje ale ja ho neuznávam. Na mňa to pôsobí bezcitne. Pohlavnosť je telesný prejav lásky, nie nutne manželskej. To je iba ideálna a iba predstava, nie realita a nie je to ani možné. Manželstvo je však dôležité, chcené, správne. To platí a to aj uznávam. Ale sex a pohlavnosť existuje aj bez manželstva.

    Len som tak mrkol na štatistiku, čo mi prišla prvá pod ruku na googli. V roku 2013 sa uzatvorilo 25 491 manželstiev. Rozviedlo sa 10 900 manželstiev.
    Je to skutočne tak, že sa veriaci ľudia nerozvádzajú, tí žijú inak? Žijú manželskú lásku, nie iba lásku a snažia sa žiť pohlavne hlavne kvôli plodeniu detí? Keď sa rozvedú, opäť hľadajú partnera, aby lásku mohli telesne prejaviť až v manželstve, nie mimo neho? Toto považujem za ideálnu predstavu niekoho, kto manželstvo a život v ňom nespoznal.

    Ešte k vyššie spomínaným príspevkom: Masturbácia sa môže stať závislosťou, veď ide o slasť, ktorá dokáže vyplniť neznesiteľný pocit prázdna v človeku. Ale to ešte neznamená, že je zlá. Konkrétny človek ju nezvláda. (Môžem byť závislí aj na alkohole, ale nemôžem porovnávať masturbáciu s alkoholom. Ale sa to robí.) Myslím si, že tu hraje dôležitú rolu presvedčenie konkrétneho človeka, že koná zlo, ktoré je v rozpore s jeho morálnymi zásadami a tiež učením cirkvi. Hlavným pocitom je strach a silné kritické svedomie. Asi mal prísnych rodičov. Pomoc od závislosti hľadaj (aj) v oblasti psychológie, nie iba u kňaza. Témou možno nie je závislosť na masturbácii, ale strach a nedostatok lásky k sebe.

    Som veriaci, manžel a otec 3 detí.
    Rád si prečítam reakcie iných na môj názor.

    • kňaz Jaroslav píše:

      Ďakujem Vám, že ste mi tu napísal.
      Masturbácia (úmyselné dráždenie pohlavných orgánov s cieľom vyvolať pohlavnú rozkoš) je hriechom. Človeka v tejto veci môže hocičo naštartovať. Diabol môže človeka v takýchto hriechoch (masturbácia, alkohol, gamblerstvo) úplne spútať. Veľký pozor si musíme dávať všetci, aby sme sa neobrátili späť za satanom. Smutné je, keď celé rodiny podľahnú jeho klamu. A myslia si, že je všetko v poriadku a nič sa im nemôže stať. Jeden pred druhým sa ospravedlňujú, že nie sú až takí zlí kresťania. Iní sú na tom horšie! Prečo sa radšej nepokoríme pred Bohom!
      Ak jednotlivec žije v nejakom smrteľnom hriechu, tak nech sa z neho vyzná (sviatosť zmierenia). Čím skôr, tým lepšie. “Vstaň z mŕtvych a bude ti svietiť Kristus!”, ktorý sa nám dáva za pokrm a nápoj v Oltárnej Sviatosti. Amen. Ktokoľvek z nás, ak žije v hriešnych rozkošiach, je za živa mŕtvy. Musíme vstať z hriechu.
      Kedysi sa za hriech považoval len čin. Mnohí tak rozmýšľajú i dnes. Nikoho som nezabil. Nič som neukradol. Nikoho som nebil. Ak som nepomohol, zlé som neurobil.
      Ježiš ide hlbšie. Žiada omnoho hlbšiu opravdivosť. Manželskú vernosť možno porušiť už nevernou myšlienkou a nevernou túžbou. Nielen čin je zlý a hriešny – hriešne je už jeho želanie. Zlý je už úmysel vykonať čin.
      Ježiš nepreháňa. On vie, kde sa začína naša nevernosť a náš hriech. Chce nás priviesť k tej čistote srdca, ktorú chválil v blahoslavenstvách Táto čistota je nevyhnutná pre lásku. Láska nie je žiadostivosť, ani pokušenie. Láska je sila a ochrana. Žiadostivosť vždy zatemňuje lásku – k Bohu i k blížnemu. Dávajme si pozor, aby láska v nás nebola zatemnená.
      Koľkí chlapci a dievčatá majú pekné vlastnosti a dary od Boha, do času sa chránia, ale potom sa začnú pohrávať s ohňom, pohrávajú sa s náruživosťami, idú so zlými kamarátmi, kamarátkami a dostali sa tam, kde sa im ani nesnívalo. A za prvým hriechom sa hlásia ďalšie, potom sa z nich stane otrocký zvyk, z ktorého sa len ťažko vyslobodzuje. Pomoc lekárov je tiež nevyhnutná, bez debaty. Samotní kňazi nestačia. Dole vŕškom sa ide oveľa ľahšie a v tesnej blízkosti priepasti sa stačí len šmyknúť a človek už letí.
      Nezamieňajme si lásku so žiadostivosťou. A pohlavné spojenie v manželskej láske je radosť, manželia sa tešia na svadobnú noc. Kto by sa netešil. Prečítajme si znovu učenie Cirkvi o správnom užívaní ľudskej sexuality, tak ako nám ho podáva Katechizmus Katolíckej Cirkvi. Zjednoťme sa v srdciach práve podľa tohto učenia. Žime tak, aby sme žili večne. S prianím všetkého dobrého od Pána Váš brat Jaroslav. Pekný deň prajem. Trimce še.

      • Aďo píše:

        Treba si ale ujasnit jednu vec,ze sex je dar od Boha. A masturbacia tiez. A Boh je Stvoritel. Boh nieje hlupak. Je vsevediaci. Este v casoch ked svet neexistoval, tak vedel vsetko ako bude a ako vsetko skonci. Cize Boh vedel ze sex bude povoleny iba v manzelstve ale vedel aj to ze ludia to budu zneuzivat. Lenze zda sa zeasturbacia isto nieje hriechom. Lebo Boh by nikdy nedovolil aby masturbacia bola hriechom. Pretoze hriech robi diabol. Keby bola masturbacia hriechom, a este tazkym, tak by Boh zariadil zivot muza inak. A to tak aby nedochadzalo k hriechu. Cize keby bola masturbacia hriechom, tak by Boh urobil z telom muza to, ze bez zenskeho tela,bez sexu, by sa nedokazal urobit. Proste by nemal orgazmus a tym padom by nemal ani hriech. Ale Boh to neurobil lebo vedel ze nie vsetci muzi budu zenati. A tiez Boh vie dopredu o kazdom z nas ci budeme plodni alebo nie. Tiez by to spravil inac, keby ze je masturbacia hriechom. Neplodni by nemohli vyuzivat sexualitu, aby nehresili. Cize z toho vsetkeho vyplyva zeasturbacia je tu. Boh muza stvoril tak aby mu to fungovalo vo vsetkych smeroch. Cize to nemoze byt hriech. Hriechom v tejto veci ale moze byt obzerstvo, ktory je jeden zo 7 hlavnych hriechov, ktory mnohi z veriacich povazuju za lahky hriech. A to v tom zmysle ze obzerstvo ako to ze som sa prejedol.
        Obzerstvo je ale myslene ako zavistlost na hrach na alkohole, na masturbacii, drogi a podobne. V tomto zmysle je masturbacia tazky hriech. Ked ju prezivas raz za mesiac je to brane ako ulava od psychickej zataze a ine. Keby bola masturbacia hriechom Boh by si to zariadil inac. A tiez zavislost na masturbacii je obsiahnuta v 10 BP. Nebudes mat inych bohov okrem mna.

        • kňaz Jaroslav píše:

          Boh nám dal slobodnú vôľu. V každom prípade je masturbácia na naplnenie našej žiadostivosti a Biblia definuje žiadostivosť ako hriech na viacerých miestach. Keď predpokladáme, že masturbácia sa zaoberá myšlienkami, že aké by to bolo mať s niekým sex stimulujúc si fyzické potešenie, je ľahko viditeľné, že nás masturbácia vedie k zotročovaniu od hriechu. Boh nechce, aby sme boli zotročovaní hriechom. Napr: Gn 4,7, kde Kain dovolil hriechu, aby ho ovládol. Zavraždil Ábela, čo drastický ovplyvnilo jeho život. Stratil prácu, pokoj, dom, požehnanie a zvyšok života strávil ako nepokojný pútnik. Podobne aj my máme možnosť vybrať si nášho pána. Keď si vyberieme hriech ako nášho pána, náš život bude niesť ovocie hriechu – deštrukciu, smútok, neuspokojenie, smrť… Keď si vyberieme spravodlivosť za nášho pána, budeme žiť. Pavol píše Lebo keď ste boli otrokmi hriechu, boli ste slobodní čo do spravodlivosti. A aký úžitok ste mali vtedy z toho, za čo sa teraz hanbíte? Veď koniec toho všetkého je smrť! Ale teraz, keď ste oslobodení od hriechu a stali ste sa Božími služobníkmi, máte z toho úžitok na posvätenie a nakoniec večný život. Lebo mzdou hriechu je smrť, ale Boží dar je večný život v Kristovi Ježišovi, našom Pánovi. (Rim 6,20-23)„Snažím sa upozorňovať na problém sexuálnej závislosti a nebezpečenstva pornografie. Pornografia je priamo spojená zo sexuálnym obchodovaním, takže čím viac využívame porno, tím viac životov riskujeme kvôli sexuálnemu zneužívaniu a otroctvu, povedal v rozhovore pre „Kresťan dnes“ Reese Crane, americký kresťanský odborník na internetovú pornografiu.“ Som rád že si sa s tým rozhodol prestať. Ja už som čistý 8 dní a poviem ti prináša to len a LEN výhody. Niekedy ma prepadne ohromná chuť masturbovať vo vani, ale vždy sa dokážem ovládať, pomáha mi modlitba. No ak ku tým výhodám môžem povedat tolko: lepšia nalada, viac energie, viem sa pozriet ludom do očí, jednomu dievčatu som dokonca povedal že je pekná!

          Predtým by som to určite nedokázal, ale vďaka zvýšenej hladine testosterónu v krvi som to dokázal. Dúfam že to vydržíš, pretože niekedy je to ťažké, je to ako odvykanie od nejakej drogy. „ (Erik) zmensvojzivot.cz

    • Anna píše:

      Súhlasím s Vami ?

    • Anonym píše:

      Súhlasím s Vami

  9. Peter píše:

    Dal som si do googla “Desatoro” a vo Wikipédii píšu, že v tomto zozname sa iba v katolíckom Desatore uvádza ako č. 6 Nezosmilníš. Vo všetkých ostatných tu spomínaných smeroch (Desatoro v Biblii podľa ekumenického vydania, evanjelické, Desatoro Reformovanej cirkvi) je na tomto mieste “Nescudzoložíš”.
    Cudzoložstvo je mimomanželská súlož.

    Komu Ježiš adresoval slová: “Každý, kto na ženu hľadí žiadostivo, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci.”
    Toto Ježiš povedal, ale možno tým myslel zadaných mužov, lebo tých sa cudzoložstvo týka.

    Áno, masturbácia je podľa katechizmu hriechom. Je to tam napísané. Ale zdá sa, že iba v katolíckej cirkvi. Iné cirkvi zdá sa chápu Ježišove slová inak. Menej idealizovane, realistickejšie.

    Masturbácia je prirodzená potreba, hlavne u dospievajúcich chlapcov. Nie je to cesta do pekla, začiatok otrockého zvyku. Mladí ľudia majú čo robiť s nedostatkom sebavedomia, takže im už vôbec nepridá aj pocit viny, hanby ani strachu, že sú na ceste do otroctva Satana. Táto predstava je veľmi veľmi prehnaná.

    Sex je radosť a pornografia je zlo. To platí, ale na to príde aj neveriaci.

    Zdržanlivosť v sexe má význam, dievčatá a chlapci, ale je to predovšetkým praktická rada do života, až potom hriech, ktorý je v kontexte učenia cirkvi v tomto prípade zdrojom viny, hanby, strachu z podľahnutia pokušeniu.

    Podľa mňa má význam, aby sa mladí ľudia spoznávali aj sexuálne a tak vo vzťahu spoznali celú bytosť (svoju aj partnera) skôr, než sa vezmú, alebo aj nevezmú.

    Sex nie je to niečo ako pichnutie si drogy a vyvolanie závislosti. Tohto sa bojím, to považujem za naozajstné zlo.

    Ale musím priznať, že iba teoreticky, lebo som to nevyskúšal a ani sa nechystám. Ale v predstave je to obludné. Možno tak obludné ako je predstava silne veriaceho katolíka o sexe mimo manželstva, ktorého sa navždy zriekol.

    SEX SA TÝKA KAŽDÉHO.
    SEX JE RADOSŤ.
    SEX NIE JE VINA, HANBA, STRACH.

    Názor kňaza však chápem. Myslí to úprimne a celým srdcom. A tak to má byť. Je to v súlade s náukou cirkvi.
    Všetci sa vyvíjame a meníme. Aj ľudia, ale aj cirkev. Myslím si, že v pohľade na sex mimo manželstva zmení svoj pohľad raz aj katolícka cirkev. V minulosti zmenila názor na pitvu, na to, že Zem je guľatá, že čarodejnice nie sú až takým nebezpečenstvom, že odpustky sa nemajú predávať a iné.
    Tiež to myslím úprimne, len mám iný názor a tiež vlastnú skúsenosť, čo znamená, keď sa viera (presnejšie to, čo som za svoju vieru považoval) viac podobá na strach, ako na približovanie sa k Bohu. Zrejem a snažím sa nájsť pravdivejší pohľad na život aj Boha.

    • kňaz Jaroslav píše:

      Napísali ste: “Masturbácia je prirodzená potreba, hlavne u dospievajúcich chlapcov. Nie je to cesta do pekla, začiatok otrockého zvyku. Mladí ľudia majú čo robiť s nedostatkom sebavedomia, takže im už vôbec nepridá aj pocit viny, hanby ani strachu, že sú na ceste do otroctva Satana. Táto predstava je veľmi veľmi prehnaná.”
      Polúcia je prirodzená potreba, hlavne u dospievajúcich chlapcov, nie masturbácia. Polúcia je mimovoľný výron mužského semena, spravidla v spánku, označovaný tiež ako “mokrý sen”.
      Napísal som: Masturbácia (úmyselné dráždenie pohlavných orgánov s cieľom vyvolať pohlavnú rozkoš) je hriechom. Človeka v tejto veci môže hocičo naštartovať. Diabol môže človeka v takýchto hriechoch (masturbácia, alkohol, gamblerstvo) úplne spútať. Nenapísal som, že mladý muž, keď prvý krát masturbuje, že je tam prítomný diabol a už je na ceste do pekla. Diabol nevie, keď cestujem domov, že čo budem robiť večer vo svojej izbe, to vie iba Pán, Boh. Diabol nie je vševediaci a nepozná našu budúcnosť. Ale keď vidí, že čo človek často robí a zvlášť, keď je to proti Božím prikázaniam, tak sa bude snažiť toho človeka spútať tými špatnými vecami. Bude človeku hovoriť, veď to čo robíš, vôbec nie je zlé, kľudne to rob ďalej. A keď človeka začne počúvať satana, často krát opakovaný zlý skutok môže prerásť až do samotného otroctva toho a toho hriechu. Vám toto pripadá, ako niečo normálne, keď sa človek vrhá do masturbácie. To je nerozumné a nepochopiteľné. Nikto, kto je rozumný, neposiela človeka do pekla preto, že má problém s masturbáciou, ale snaží sa mu pomôcť, vymaniť sa z tohto otroctva. Cesta pokánia je úzka cesta, namáhavá, bolestivá, ale vedie do Božieho kráľovstva. Človek sa na tejto ceste často vyznáva zo svojich hriechov, vždy, keď je to nevyhnutné. Ale podporovať niekoho v masturbácii, to nemôžem, nebuďte mrzutý na mňa. Nerobte to ani vy, takýmito príspevkami na internete. Veď ma z toho bolí celý človek. O akom strachu pre mladých píšete. Veď hriech treba pomenovať a pravdu o hriechu zvestovať. Keď niekto zvestuje ľuďom pravdu o hriechu podľa evanjelia, tak chcete povedať, že im tým naháňa strach. Veď to je láska.
      Pán Ježiš povedal: “Alebo si myslíte, že tí osemnásti, čo na nich padla veža v Siloe a zabila ich, boli väčší vinníci ako ostatní obyvatelia Jeruzalema? Nie, hovorím vám, ale ak nebudete robiť pokánie, všetci zahyniete podobne.“ Zvestoval im to, čo sa stalo v Siloe preto, aby im nahnal strach. Nie. Ježiš im z lásky vysvetľuje, že je veľmi nebezpečné zotrvávať v hriechoch a rozumné je, čím skôr robiť pokánie za svoje hriechy. Zrieknuť sa ich a užsak nim nevracať. “Vstaň z mŕtvych a bude ti svietiť Kristus!” Pán Ježiš žiada omnoho hlbšiu opravdivosť. Manželskú vernosť možno porušiť už nevernou myšlienkou a nevernou túžbou. Nielen čin je zlý a hriešny – hriešne je už jeho želanie. Zlý je už úmysel vykonať čin. Napísali ste, že iba zadaných mužov sa cudzoložstvo týka. Keď slobodný muž má sex s vydatou ženou, aj ona, aj on, cudzoložia. Keď slobodný muž má sex zo slobodnou ženou, tak obaja smilnia. Jozef v Egypte nezcudzoložil s Putifarovou ženou, hoci sa ona o to všemožne usilovala. Nakoniec ho nepravdivo obvinila, že ju chcel znásilniť. Musel ísť do väzenia, ale Pán bol s ním.
      Ani sex k drogám som neprirovnával, tak neviem, že prečo ste o tom písali.
      “Neviete, že nespravodliví nebudú dedičmi Božieho kráľovstva? Nemýľte sa: ani smilníci, ani modloslužobníci, ani cudzoložníci, ani chlipníci, ani súložníci mužov, ani zlodeji, ani chamtivci, ani opilci, ani utŕhači, ani lupiči nebudú dedičmi Božieho kráľovstva. A niektorí ste toto boli. Ale obmyli ste sa, boli ste posvätení, boli ste ospravedlnení v mene Pána Ježiša Krista a v Duchu nášho Boha. „Všetko smiem.“ Ale nie všetko osoží. „Všetko smiem.“ Ale ja sa ničím nedám zotročiť.” (1Kor 6, 9 – 12) Niektorí ste toto boli, ale obmyli ste sa – zvestujme cestu pokánia, kajajme sa, aby nás neprekvapila smrť. Nedajme sa ničím špatným zotročiť, ako to ponúkajú, hlásajú falošný učitelia. SEX SA TÝKA KAŽDÉHO – Ako bývalý policajt som u lekára na chodbe strážil istého mladého 21-ročného narkomana, povedal mi, že si pichne 3gramy heroínu naraz a zabije sa. Prečo také myšlienky, si mladý, život pred sebou, dostaneš sa zo závislosti, založíš si rodinu a nato ma prerušil a povedal mi, že on už toho (sexu), nie je schopný, celé telo má drogou zničené.
      Ďakujem že ste mi tu napísali. Naši protivníci, či nepriatelia: Udierajú nám do očí slabosti našich ľudských bratov a sestier. Predkladajú nám chyby minulosti. Ježišu, daj nám silu trpieť pre Cirkev. Cirkev v priebehu dejín už veľa ráz zrazili na kolená, ako jej Majstra. Vyniesli rozsudok konca. Ona vždy vstáva a nesie posolstvo Krista ďalším generáciám a krajinám. Aleluja, chvála ti, Kriste.
      Pekný večer prajem a dobrú noc.

    • kňaz Jaroslav píše:

      Odíďte od toho učiteľa, nenechajte sa ním Ďalej viesť. Zrieknite sa ho. Pax vobis.

  10. Stano píše:

    Ono si treba uvedomiť, že doba aka je skazená, ešte nebola. Či je velkost hriechu ako v minulosti, to neviem.
    Ale viem, že sex so ženou je láska. Ak im to funguje, majú určitý libidovy odstup od ostatných ľudí a nechodia sa podvádzajúc za chrbtom….
    Táto doba je v prdeli! Prečo? Lebo som mal zjavenie. Naozajstne. Pár rokov potom, čo som videl lásku na prvý pohlad. Ni a v tom zjavení … Halo, existuje to. Aj peklo. Peklo je skutočne a nepomôže ani 1000 iq. Ale nebicujte si chrbaty, treba si tvoriť vieru. A hlavne snažte si budovať pokoru. Pokora je cnosť, ktorá nenechá NIKOHO zlomiť, prameni z viery.

  11. Dominika píše:

    Ak je žena vydatá, je hriechom, ak je doma sama pozrie si nejaké erotické video so ženami a pritom ľahko masturbuje a má pocit žiadostivosti?

    • kňaz Jaroslav píše:

      Kvôli chvíľkovej rozkoši je človek schopný si pozrieť aj nejaké erotické video. Ako s jedlom rastie chuť, tak pri vyhľadávaní chvíľkovej pohlavnej rozkoše rastie žiadostivosť po telesnom ukájaní sa. Až to človeka začne ovládať a stane sa z neho otrok sexuálneho ukájania sa v samote. Toto nie je niečo normálne. Máme svoju dôstojnosť. Niektorí ľudia hovoria o sebe, poviem to tak v úvodzovkách, akoby boli sexuálne mašiny. O ničom inom nehovoria, len o sexe. Kým sme mladí musíme si sexuálne užívať. Lenže nie pre toto sme boli stvorení!!! Boh nám dal život a len raz ho žijeme tu na zemi. Už sa nedá zopakovať. Viem, že všetkým ľuďom ešte nie je zrejmé, že máme viac myslieť na to, čo je hore, ako na to, čo je na zemi. Nepoznajú pravého Boha. Nevedia, že aj jednotlivé údy tela máme používať tiež k dosiahnutiu cieľa, ktorým je večný život v Božom kráľovstve. Napr. nemáme používať ruky na zabitie človeka, a predsa neuplynie na zemi deň, aby sa nestali vraždy. Človek je schopný všetkého. Keby však počúval Boha viac, ako ľudí, nestávali by sa zlé veci na zemi. Okrem toho je tu aj knieža tohto sveta, padlý anjel, ktorý pokúša ľudí a chce ich zotročiť napr. aj v sexuálnej oblasti života. Ďakujem Vám, milá pani, že ste nám tu napísala. Nemyslím si, že v nebi poviete Pánovi Ježišovi, že od vtedy, keď si mi povedal, aby som už nepozerala erotické videá a pritom masturbovala som už nebola šťastná. Posilni Pane našu vieru, daj nám väčšiu vieru. Daruj nám silu ovládať žiadostivosť tela, očí a túžbu po bohatstve. Držte sa. Jaroslav, brat.

      • Judas píše:

        Pozdravujem Vás, duchovný otec, kňaz Jaroslav.
        Pozdravujem vás všetkých, ktorí čítate a chcem vám povedať svojim príbehom, že tento kňaz, kňaz Jaroslav píše pravdu tak ako je. Vopred sa ospravedlňujem za svoj mizerný pravopis. I keď mi tento dôležitý faktor na vážnosti skôr uberie, napriek tomu príbeh napíšem. Napokon verím, že zabudnete na môj pravopis, ale na moj príbeh nie. Budete zhrození a možno vydesení. Asi ma znenávidíte a odsúdite. Minimálne ma vysmejete. Chcem to napísať preto, lebo verím, že medzi vami bude aspoň jeden komu môj “Masturbovanie je hriech.” Ale to je len jednoducho povedané.
        U mňa k masturbovaniu došlo v puberte. Tú zvedavosť, čo to vlastne je som odhalil vo vani. Čo sa to vlastne stane, keď dôjde po prvý krát k “vyvrcholeniu”? O tom telesnom väčšina z nás vieme. Ale, čo sa stalo duchovne, o tom vedel iba Boh a diabol a dnes už aj ja. Bol som vedený už od detstva k viere katolíka. Nepochopil som ju, ani o čom vlastne je. U mňa to bola iba formálna záležitosť. Keby som veriacim naozaj bol, tak na slová vyryté na kameňoch samotným Bohom, by som sa pozeral s láskou – Boh Otec sa po prvý raz krvavo zranil práve pri piatom príkaze -, a najskôr by som nemal dnes problémy, ktore mi ničia život v každej oblasti.
        Potom, ako som začal intenzívne masturbovať – vtedy ešte porno nebolo voľne dostupné ako dnes. Jednoducho preto lebo nebol internet. Maximálne časopisy, ale tie som sa hanbyil kupovať. Takže som musel zapájať do hry svoje predstavy. Slečny, ženy, matky, učiteľky… atď. Predstavyvosť v mojej mysli rástla až tak, že prerástla cez realitu a kvôli nej som sa viac a viac stal závislým na masturbovaní. Prečo cez realitu? No keby tá, či ona žena vedela, aké mam o nej predstavy pri masturbovaní, najskôr by mi minimálne jednu pridrbala! Neboli to cudzie ženy, ale tie, ktoré som poznal osobne. Ktoré ma svojim telom priťahovali. Nechcel som ostať iba pri masturbovaní. Chcel som viac. Chcel som sex. Suseda, moja spolužiačka, pokúsil som sa ju raz, keď sme boli sami, zneuctiť. Mali sme tak cca 14-15 rokov. Našťastie nedošlo k tomu. Nebola jediná. Pokúsil som sa o to zakrátko s inou. No bola mladsia. Možno ešte ani nie žena! Chytal som ju na intímnych miestach, čo sa jej nepáčilo a s plačom utekala domov. Ani som len netušil ako veľmi som jej ublížil. Po dvoch nevydarených pokusoch som pokračoval naďalej v masturbovaní. V devätnástich som si našiel dievča. Bola odo mňa o štyri roky mladšia. Ona bola prvá žena, s ktorou som začal smilniť. Predtým ani ona ani ja sme nepoznali, čo je to sex. Od mojej prvej skúsenosti s masturbovaním po dobu kedy som sa s ňou vyspal som žil život útekov z domu, zo školy, z kostola. Začal som fajčiť, piť alkohol a na to som potreboval kradnúť. Kradol som otcovi peniaze. Ťažko zarobené peniaze šoféra. Kradol som peniaze matke. Jej ťažko zarobené malé peniaze predávačky. Bola to ťažká práca keďže vtedy samoobsluhy neexistovali alebo viacmenej nie. A keď ma pristihla ako kradnem, a vysvetľovala mi, že nam neostavajú peniaze nazvyš ani o halier, urazil som sa a utekal z domu. Nemal som pochopenie pre nikoho a nič iba pre seba. Takto ma pomaličky moja závislosť na masturbovaní formovala v neuveriteľného sebca, egocentrika a netvora. Keď som matke napriek tomu, čo mi povedala, ukradol peniaze a vrátil sa z diskotéky nad ránom, na jej výčitky som jej nepovedal:”Odpusť mi”, ale tak ako sa na toho kto masturbuje zo závislosti patrí, povedal:”Choď do pi.i!”
        Prepadal som z niektorých predmetov. Bol som najhorší žiak ročníka a človek bez charakteru. Aj keď medzi to všetko som občas išiel na spoveď – na veľkú noc a asi aj vianoce-, moje spovede zneli vždy takto: “Klamal som, kradol som, nepočúval som rodičov a hrešil som.” Nič viac. A počas tych omší som sa schovával za kostolom s rovnakými idiotmi ako som sám, kde sme si popri fajčení vymieňali historky z diskoték. Masturbovaním som sa stal neslušným, sebeckým, pyšným klamárom. Zo slušne vychovávaného a vedeného dieťaťa poctivých pokorných rodičov som sám a dobrovoľne kvôli masturbovaniu zničil ich snahu vychovať rozumného slušného syna. Hrubé slová, bitky, problémy s políciou a krádeže, to je to čo po masturbovaní zo mňa zostalo. Si mladý? Máš práve pätnásť rokov a čítaš moje slová? Čítaj ďalej, čo sa mi ešte len začalo diať. Po škole a niekoľkých zamestnaniach… Niekoľkých preto, lebo človek, ktorý sa vzpiera poslušnosti už v rannom veku voči svojím rodičom, čim ich zarmucuje, až privádza k slzám, dosiahne to, že sa mu Boh otočí chrbtom. A pre mňa to bolo hotové peklo. Problémy s disciplínou, lenivosť a hlúpe ohovárania ostatných presviedčali všetkých zamestnávateľov o tom, že si majú dať so mnou radšej pokoj. Bolo mi toto všetko jedno? To nie je výstižné slovo. Ja som po celé tie roky ani len netušil, že niečo robím zle. Nechápal som, že toto peklo je vlastne peklom. Keď sa mi zapáčilo jedno dievča, ktoré bolo dcérou môjho kolegu, ten mi povedal toľko: “Nechaj ju na pokoji, veď jej zničíš život.” Tieto slová ma mali po prvý raz v živote vôbec, uraziť a ponížiť. Tomuto môjmu kolegovi som vlastne dnes vďačný. Neurazili a nezahanbili ma nikdy slová matky, či otca, učiteľa alebo kohokoľvek, ale boli to práve tieto slová pretože to dievča sa mi naozaj páčilo. Ale môj život išiel rovnakou cestou ďalej doprevádzaný masturbovaním. Pribudol ešte alkoholizmus a agresivita pri jeho nadmernom konzumovaní. Bitky, šarvátky s rómami a nenávisť voči ním. Nenávidel som ich zo srdca. Na jednom som si zlomyl na pravej ruke prstenník. Netrafil som jeho tvár, keď podomnou ležal, uhol sa a ja dosť opitý udrel som päsťou obkladačku na zemi. Žiadný matrix s rozbitou obkladačkou. Iba zlomený prst. Keď ma priviezol kamoš na pohotovosť, a zdalo sa mi, že ma akosi dlho lekár necháva v čakárni, začal som kopať do dverí a byť vulgárnym. Ako čas bežal všimol som si, že okruh nás idiotov z mojej partie sa zmenšoval. Ako sme dospievali niektorí kamoši sa zmenili. Našli si partnerky a začali sa mi vyhýbať. Skrátka pochopili, že som im na hanbu a najskôr by prišli kvôli mne o priateľky. Keď som sa ocitol v tomto mojom bohapustom živote osamelým, bolo to zvláštne, ale uvedomil som si, že nechcem byť sám. Raz, keď som na diskotéke bol ako kus ožratej handry prevesený cez barový pult, všimlo si ma jedno dievča, ktorému som sa páčil, a bolo jej mňa ľúto, ako to neskôr povedala, stiahla ma z neho a pomohla posadiť sa za stôl. Keď som sa prebral z opice opýtal sa jej či ma domov nejaký odvoz. Neskôr, asi po mesiaci, stretol som ju v bare s nejakou jej kámoškou. Venovala mi úsmev a pozdrav. To bolo prvé dievča, čo sa na mňa usmialo a nebolo to nič formálne. Pozval som ju na rande, druhé, tretie… zaľubil som sa do nej a chcel zapôsobiť. Samozrejme hral som strašné divadlo o tom kým nie som. Ale napriek tomu ako čas išiel zmenila ma. Prestal som s barmi, diskotékami, alkoholom a podal prihlášku na technickú univerzitu. Samozrejme preto lebo ona študovala a ja blbec žil v domnení, že ak chcem s ňou žiť, musím s ňou držať krok. No lenže vybral som si druhu najťažšiu univeritu na slovensku a tak mi po prvom semestri poďakovali za moju prítomnosť a rozlúčili sa so mnou. Napriek tomu nedala mi kopačky a zasnúbili sme sa. Všemožne som sa snažil urobiť na ňu a jej rodičov dojem čo mi vlastne pomahalo meniť sa. Začal som vychádzať s rodičmi. Bol som pre zmenu užitočným. Začal som chodievať v nedeľu do kostola. Zdalo by sa, že všetko sa na dobre obrátilo. Keď prišiel čas svadby povedala mi, že sa chce vydávať vo svojom evanjelickom kostole. Povedal som jej: “nou problem bejbe”. Musel som preto ísť za svojim kňazom a požiadal ho o krstný list, ktorý bol potrebný k sobášu. Ten mi vysvetlil, že ak sa nevezmeme v našom kostole, budem sa musieť zmieriť s tým, že už nikdy nedostanem rozhrešenie. Toto ma vydesilo. Spomenul som si ako dieťa pred každým prvým piatkom som stál v rade na spoveď s papierom A4, ktorý mi mama pomohla napísať. Zrazu som cúvol. Nevedel som, že je to tak vážna vec. Nikdy som doposiaľ nebral nič tak vážne, aby som zodpovedne urobil akékoľvek rozhodnutie. Povedal som jej, že ak sa máme vziať, musí to byť v mojom kostole. Ona sa rozplakala a rozišli sme sa. Zavolal mi jej otec nech prídem k nim, že sa chce so mnou porozprávať. Čakala ma hromada výčitiek ako som ich dcére ublížil, a tiež urážky na stranu mojej cirkvy, že naši farari su “drbnutí”, kričala v hneve jej matka. Mesiac pred svatbou sme sa stretli a vysvetlil som jej, že ak nájde pochopenie pre moju situáciu a vezmeme sa, deti dovolím, aby boli pokrstené v jej kostole. Napokon sme sa dohodli. Jeden môj priateľ z čias minulých mi povedal, že som sa obrátil o 180’. Možno tak navonok. Vo vnútri som bol stále závislý na masturbovaní. Ani manželstvo to nezmenilo. Pracoval som po stavbách a bral som akúkoľvek prácu. Potreboval som sa postarať o rodinu. Býval som kvôli práci aj mesiac preč. Ako som tak trávil čas prezeraním videí na youtube, natrafil som na prednášku kňaza M. Kuffu, kde hovoril o pokore asi dve hodiny. Nepoznal som toho kňaza, ale Jeho slová ma chytili za srdce. Spoznal som sa v nich. V jeden večer po práci, keď som masturboval v sprche, je to dosť nechutné, ale spomenul som si na jeho slová. Skĺzol som na kolená a rozplakal sa. Vtedy som zatúžil ísť k nemu na spoveď. Z neho som mal pocit, že mu to môžem povedať. Dohodol som si spoveď v Žakovciach. Objednal som sa. Nevyznal som sa mu ja, ale on vyznal mne moje hriechy sám. Iba som ako teliatko prikyvoval hlavou a snažil sa stíhať odpovedať mu:”ano, ano,ano…” Nič iné iba ano. Ešte v tú noc ako som sa vrátil domov sa mi prisnil sen. V tom sne som kľačal na tráve s mojou dcérou. Miestami bola tráva a miestami blato. Neboli sme tam sami. Nevidel som ostatných ľudí, ale akosi som vedel, že tam sú a tiež kľačia. Pre veľkú hmlu som ich nemohol vidieť. A ako tak kľačíme zrazu pomedzi ľudí chodí akási žena s medeným krčahom s olejom v ľavej ruke a pravou rukou namáča prsty v oleji a potiera nimi čelá kľačiacich. Robila im znak kríža. Prišla k nám. Urobila tak aj mojej dcére. Mňa však vynechala a išla ďalej. Rozhorčene som sa jej opýtal:”Héj, a čo ja…?” Na čo prísne a rázne odpovedala: “Tebe nie!” “Prečo…?”, opýtal som sa znova a dodal som: ”Veď som bol včera na spovedi u Kuffu.” “Lebo si nepovedal jeden hriech.” Ktorý?! Opýtal som sa jej. A ako som to povedal zrazu som sa ocitol na mieste, keď som mal cca 14-15 rokov. Pozeral som sa z nejakej výšky na to, ako ležím na dievčati, svojej spolužiačke, ktorú som už spomenul, a chcel som ju zneuctiť. V tom momente ako som toto uvidel, okamžite som sedel na posteli a lapal po dychu. Bolo to neuveriteľné. Videl som v sne presne to čo som urobil pred viac než 17-mi rokmi do všetkých detailov tak akoby ma vtedy niekto nahrával na video a pustil o niekoľko rokov neskôr. Začal som panikáriť, že ak okamžite nepôjdem na spoveď idem hneď do pekla. Po chvíli som sa upokojil a povedal si: “Prestaň stresovať ty idiot. Ak by Boh chcel, aby si bol v pekle, nenechával by ťa nažive toľko rokov predsa napriek toľkým riskantným situáciam, keď si ožratý riadil auto a hral sa na pretekára F1. Keď čakal doposiaľ, určite počká ešte do rána kým pristúpiš k sv. Spovedi.” U nás ľudí žijúcich v stave ťažkých hriechov je to presne o tom, že žijeme v nevedomosti, čo skutočne riskujeme. Zakaždým, keď tragicky zahynie niekto mladý, hovorím si, Bože môj dúfam, že nežil v stave ťažkých hriechov. Nemal by žiadnú šancu. Až teraz odstupom času si uvedomujem, v akom omyle som žil, keď som si myslel, že nepôjdem do pekla len preto, že som v detstve chodieval každý mesiac na sv.spoved. A tak sa stalo. Ešte v ten deň som poprosil nášho kňaza, aby ma vyspovedal. Povedal som mu, že som sa v minulosti pokúsil znásilniť svoju spolužiačku. Po spovedi hneď v tú noc… ma zobudil asi tak cca centimeter od môjho ucha rev dvoch vlkov alebo im podobným psom. Boli na hrubých reťaziach, ktoré sa strácali v akejsi tmavej diere. Revali na mňa tak hlasno, že som od strachu takmer zomrel. Nikdy som taký rev nepočul, nevidel take ohavné tvory a neuvedomoval si taku nenávisť voči mne. V tých vlkoch, či ako ich nazvať, nebolo absolútne ani stopy po strachu a nemali so mnou žiadne zľutovanie. Revali tak nenávistne na mňa, že keby mohli, keby medzi mnou a nimi nebola tá centimetrová medzera akoby ochranne priehľadné sklo, vedel som akosi, že by nepotrebovali absolútne žiadny čas, aby ma roztrhali na framforce. Po tomto zážitku som si spomenul na ľudí ako je AdolfHitler, či Judáš z Kariotu a prišlo mi ich fakt ľúto. Nebol som v pekle, ale tieto bytosti mi spôsobili takú hrôzu, čo ma priviedlo k ľútosti nad nimi. Miesto, kde nie je slnko a vtáky, šum morí a smiech detí… Žiadna radosť ani kľud. Iba ustavičné utrpenie. Utíšilo ich citoslovce tíšenia postavy tmavšej ako bola samotná tma tej noci. Vysoká štíhla postava. Nevidel som jej do tváre, ale jasne som cítil ako sa vysmieva z toho ako ma tie psy vyľakali až na smrť. Toľko arogancie som jakživ nezažil. Jeho povahu neviem dostatočne opísať. Neexistuje slovník na to. Aj keby som chcel jeho aroganciu vyjadriť matematicky, musel by som použiť výraz, nie 100 na miliontú, ale nekonečno na nekonečnú. Proste neexistuje pre jeho povahu žiadne slovné ani iné nami dostupné obmedzenie. Vďaka tejto príhode som si uvedomil jednu vec a to, že svet, v ktorom žijeme je obmedzený na čas, silu, gravitáciu a myslenie. Všetko, čo je materiálne je obmedzené. Telá, živočíchy, rastliny. Všetko. A realita ako ju my nazívame nie je zďaleka takou realitou aká je v duchovnom svete. Preto skutočne nemá cenu príliš lipnúť na tento fyzický život. My ľudia, iba kvôli nevedomosti by sme silou mocou chceli zotrvať večne v tomto obmedzenom svete. Nariekame, keď niekto zomrie a často nie kvôli strate, my sa domnievame, že odísť z tohto sveta je tragédia. Čas samotného tohto stretnutia trval zlomok sekundy, z pohľadu našho sveta. No v duchovnom akoby trval oveľa dlhšie, akoby dvadsať minút. A tá zahalená bytosť potom, ako utíšila tych vlkov a oni zmizli, sa premiestnila smerom ku mne. Posunul o pár cm dekoráciu položenú na nočnom stolíku, čím mi dal najavo, že sa s ním nemam zahrávať lebo má moc. Na to zmizol. Bolo mu dovolené prísť za mnou. V tú noc zomrel jeden pán, ktorého som poznal osobne lebo býval kúsok odo mňa a tiež sme spolu istý čas pracovali na jednej stavbe. Poznám ho ako niekoho kto do kostola nechodieval a ustavične klial. Brával Božie meno nadarmo. Asi prišiel mu robiť doprovod na cestu k jeho súdu a po jednej ceste navštívil aj mňa, keď už teda bývam pár metrov. Po tomto zážitku som zrazu mal strach hrešiť. Prečítal som množstvo náboženskej literatúry. Bibliu. Všetky knihy od Valtorty. Filoteu, či pátra Pia, za krátky čas. Začal som chodievať na sv. omše aj v týždni a dva krát do mesiaca aj viac krát na sv.spoveď pretože sa zakaždým musím spovedať zo závislosti z masturbovania. Neviem sa toho vzdať. Vždy, keď sa mi nedarí alebomi niekto ublíži, vždy to ličim masturbovaním. Bolo mi odporučané kňazmi byť ustavične v spoločnosti. Ale tú si do postele vziať nemôžem a keď večer z lenivosti nepožiadam Nebeského Otca, aby ma ochraňoval počas spánku tak ako ma chránil počas dňa, žiadostivosť ma preválcuje. A môžem ísť na spoveď zas. Je to závislosť. Ťažká vec.
        Blahoslavení čistého srdca. Keď som sa stretol s rôznymi kresťanskými spoločenstvami a videl toľkých mladých, a čítal o čistote apoštola Jána, rozplakal som sa, že svoju čistotu som navždy stratil. Tak veľmi som si prial vrátiť sa v čase a utiecť z tej vane. Je žiaľ neskoro. Ty, ktorý dúfam toto čítaš až doposiaľ a si vo veku okolo cca 14-15r. prosím ťa, nedovoľ svojej zvedavosti, aby z teba urobila otroka ako mňa. Masturbovanie, nie je len jeden hriech. Nájdi si na youtube rozhovor novinára s Tedom Bundym, masovým vrahom, ktorý sa ním stal pretože začal s masturbovaním a nemal to štastie ako ho máme my ostatní. Stal sa kvôli tomu psychopat a myslel si, že nekoná nič zlé. Že vlastne na vine sú všetci len nie on. Je toho veľa čo by som mohol napísať o masturbovaní a ako mi ono zničilo život… Byť na okraji spoločnosti, bez rešpektu a patričnej vážnosti muža, u ostatných. Taký život by si chcel? Je to peklo. Nevedomosť, žiadne čnosti, iba prázdnota a ničomnosť. Nemôžem už nikdy vrátiť čas, aby som zabránil tomuto úpadku, ale snažím sa využiť čas, ktorý mi ešte ostáva. Vyhľadal som to dievča, ktorému som ublížil a poprosil ju o odpustenie. Bola prekvapená, že po toľkých rokoch. Stretli sme sa a povedal som jej, že som urobil hroznú vec a viac ako hanba ma mučí ťarcha, že som jej tak veľmi ublížil. Odpustila mi. Je dnes mamkou a keď som ju raz uvidel s rodinou v jednom obchodnom centre bola usmievavá a šťastná. Želám si, aby mali ľudia pochopenie a odpustili takým hriešnikom ako som ja. Je to šialenstvo žiť v prekliatí. Už je to niekoľko rokov čo bojujem s myšlienkou výjsť so svojim zlým životom na povrch ako varovný príklad pre tínedžérov. Nemasturbujte prosim vás so slzami v očiach

  12. Miri píše:

    Prosím za milosť uzdravenia a oslobodenia pre mňa a moju rodinu celú
    P
    Bz

  13. Tina píše:

    Som vydatá a hanbím sa vyznať pri spovedi z cudzoložstva,že mi kňaz nedá rozhrešenie

  14. M300 píše:

    Zdravim mozem sa zniekym porospravat?

    • kňaz Jaroslav píše:

      Môžete so mnou. Autorom tohto článku. Zavolajte mi o 10.00 hod. na toto tel. číslo 0911 913 005 brat Jaroslav. Alebo mi napíšte kedy môžete telefonovať vy, dohodneme sa. Pekný deň prajem.

  15. Lujza píše:

    Pochvaleny buď Ježiš Kristus otče mám pár otázok na ktoré by som rada vedela odpoveď, ale skôr cez správy ( mail ) ako cez telefón súkromné ak by sa dalo. Pekný deň

    • kňaz Jaroslav píše:

      Ahojte a Ďakujem Vám, že ste mi napísala.
      Toto je moja mailová adresa: prlyjm17@gmail.com, môžete mi napísať. Ľahšie a rýchlejšie sa mi odpovedá síce cez telefón – hovor, ale keď chcete aby som Vám odpovedal formou mailu, tak sa posnažím, ale bude to možno trošku dlhšie trvať. Moje tel. číslo je 0911913005, pre prípad, že by ste rýchlo chcela niečo vedieť. S prianím všetkého dobrého od Pána Váš brat Jaroslav.

  16. Miroslav Turčina píše:

    Pán brat Jaroslav prosím vás o radu a vysvetlenie.
    Je taký muž zatrateny čo je rozvedený,žijú všetci aj deti v spoločnej domácnosti a on sex.zije rok s inou ženou.Chcem s ňou skončiť,vykonať spoveď .Bude mi to odpustené p.bohom a nestihne má boží trest a smrť?Veľmi má to cudzoložstvo trápi a chcem chodiť na spoveď a sv.prijimanie
    Pán Boh zaplať.Rozvod bol z dôvodu bezdôvodného chorobné žiarlivosti manželky a do čoho vtiahla aj deti.Co je peklo na zemi 23 rokov.
    Vdaka.
    Prosím o odpoveď na mailovú adresu

  17. Timejka píše:

    Pochvaleny buď Pán Ježiš Kristus, už dlhšie bojujem s masturbáciou. Posledný rok sa mi darilo po žiť bez tohto hriechu. Ale žiaľ som do neho znova spadla a bojím sa ho vyznať na spovedi pred kňazom.

    • kňaz Jaroslav píše:

      Vďaka za Vaše svedectvo boja s týmto hriechom. Nech Vás Pán žehná a ochraňuje. Nebojte sa vyznať ten hriech pred kňazom. Prosím a ďakujem Vám, že ste nám napísala. Jaroslav, brat.

  18. Anonym píše:

    Rada by som sa opytala, ci po masturbacii, po tomto zlyhani, a uprimnom vnutornom olutovani mozem ist prijat bozie telo bez spovede?
    Je masturbacia tazkym hriechom?
    Isto sa z tohto hriechu pri najblizsej spovedi vyznam…

    Dakujem za odpoved duchovny otec.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Prekvapenie pre teba
Myšlienka dňa:
Pred tvárou Pána je cennejšia odrobinka čistej lásky, ako všetky ostatné skutky dokopy.
Sv. Ján z kríža